Gazdă Rezidenta Au Gust: Au Gust AgriCulturale 

Gazdă Creație: Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice/Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design

Gazdă Expoziție: Artcor, Centrul de Dezvoltare a Industriilor Creative 

Temă: “Rădăcini”

Eligibilitate: Deschis pentru categoria de vârstă 18-30 ani

Categorii: Arte vizuale, instalație artistică 

Premiul: Workshop, expoziție, goodies

Durata de desfășurare: 

  • Lansarea rezidenței artistice: 27 mai 2022
  • Data limită: 10 iulie 2022
  • Perioada de desfășurare a rezidenței: 14 iulie – 14 august 2022

Regulament RezidenȚĂ

Rezidența Artistică Au Gust este un program de rezidență în domeniul artelor vizuale și a instalației artistice în Chișinău. Au Gust AgriCulturale, în parteneriat cu Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice și Artcor, Centrului de Dezvoltare a Industriilor Creative, invită artiști/artiste din Republica Moldova, precum și artiștii/artiste internaționali/le consacrați/te, din toate disciplinele să participe la un program de rezidență în domeniul artelor vizuale, (pictura, sculptura) sau a instalației artistice (land art, intervenție în spațiul public). Participanții sau participantele sunt invitați/te să abordeze tema “Rădăcini”. 

Acest open call reprezintă oportunitatea de a explora și experimenta fuziunea dintre agricultură și cultură, de a expune în cadrul Festivalului Au Gust și de a fi selecționat/ă pentru a participa la atelierele prevăzute în cadrul Festivalului Au Gust. Lucrarea va fi realizată și expusă în cadrul celei de-a 5-a ediții, în perioada 13-14 august 2022, Durlești. Gala de premiere va avea loc sâmbătă 13 august la Casa de Cultură din Durlești.

Scopul rezidenței este de a provoca modul în care gândim agricultura prin experimentare. Rezidența este deschisă reprezentărilor vizuale, sau orice altă abordare unică de tip performanță, instalație, land art, transformarea peisajului semi rural, și abordează în creațiile sale subiectul “Rădăcini”. 

Lucrările trebuie să provină dintr-o cercetare proprie și să celebreze frumusețea la propriu sau figurat din sensul cuvântului rădăcini.

“Rădăcini” atinge o varietate de subiecte legate de pământ, refugiu, dezvoltare, agricultură. Poate exprima origini, identitate, tradiții și importanța lor în viața noastră. Dar mai poate sugera intimitatea, ajutorul, singurătatea și drumul parcurs. 

Tema “Rădăcini” se cere ca o analogie între agricultură și cultură. Prin artă să descrie agricultura, cu rădăcini puternic ancorate în lucru, în unelte, în practici; sau vigoarea și puterea rădăcinilor în contrast cu oamenii, care cultivă rădăcinile. Fie că este vorba de o pictură sau de o abordare abstractă prin tehnici mixte, te provocăm să explorezi această temă în tehnica pe care o cunoști cel mai bine.

 

Criterii de eligibilitate:

Sunt eligibili/eligibile pentru a participa la acest apel Artiștii/Artistele și colectivele de artiști de toate naționalitățile cu vârsta între 18 și 30 de ani.

Domeniile de explorare sunt arte vizuale, sau instalații artistice. 

Căutăm idei inovatoare, experimentale și cu impact din domeniul arte vizuale, sau a instalației artistice (performance, media digitală, arte vizuale etc.).

Nu există limite în ceea ce privește creativitatea sau tehnologia și materialele, atâta timp cât lucrările abordează tema “Radacini”.

Conceptele interactive și participative sunt, de asemenea, binevenite.

 

Criterii de selecție:

Un juriu de experți va selecta un proiect din propunerile transmise pentru rezidență artistică. 

Criteriile de calitate, inovare, fezabilitate realistă și relevanța temei selectate sunt deosebit de decisive. 

Rezultatele procesului de selecție vor fi anunțate până la 12 iulie 2022.

 

Punerea în aplicare a proiectului:

Timp de 1 lună, câștigătoarea sau câștigătorul va avea ocazia să creeze opera propusă, în atelierul din incinta Academiei de Muzica, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Dupa finisarea operei, aceasta va fi prezentată la evenimentul Au Gust. 

Opera va fi de asemenea expusă timp de 1 săptămână în spațiul Centrului de Dezvoltare a Industriilor Creative Artcor. 

Rezidența oferă artiștilor internaționali posibilitatea de a dezvolta relații noi și valoroase cu scena locală a artelor vizuale. 

Cazarea și masa vor fi suportate de gazda Rezidenței.

Proiectul va fi documentat cât mai bine posibil (cu fotografii, video sau alte forme de documentare).

Rezidentul sau rezidenta va fi asociat/asociată cu un/o membru/ă al juriului și va primi feedback profesional individual în timpul șederii.

Activitățile personalizate sunt menite să sprijine dezvoltarea practicii artistice a artistului/artistei rezident/e, precum și să faciliteze dezvoltarea unei rețele cu artiști/artiste și profesioniști/profesioniste din domeniul artei din Republica Moldova.

 

JURIU REZIDENTA ARTISTICA 2022

Despre RezidenȚa Au Gust

Rezidența Artistică este o inițiativă a echipei Au Gust destinată tinerelor talente artistice din Moldova cât și de peste hotare.

Aceasta a fost lansată în 2020 în cadrul Zilelor AgriCulturale Au Gust și are ca scop de a încuraja explorarea artistică dintre disciplinele cheie ale evenimentului : agricultura și cultura.

Au fost deja realizate două colaborări cu artistele: în 2020 – Cristina Călăraș (Narbonne) la tema Strugurii și 2021 – Arina Cazacu (Chișinău) la tema Sămânța.

Rezidenta 2021

Ea a realizat o lucrarare din 4 părți, care redau anotimpurile și evoluția sămânței pe parcursul acestora.

Întreaga compoziție reprezintă peisajul dealurilor moldovenești. Lucrarea este inspirată din frumusețea naturii și agiculturii locale. Astfel, lucrarea relatează o poveste a seminței de la origine la mesele noastre.

Puteți admira aici procesul de lucru a Arinei asupra părții “Toamna” în plina hibernare a peisajurilor moldovenesti. Inspirat din peisajul local. 

Materiale : Foaie, pastel, guaș, acuarelă
Tehnică : Mixtă
Mărime :49X34cm
Stilul: Ilustrație – această tehnică am ales-o pentru a crea o atmosferă familială, o poveste despre istoria seminței .

Rezidenta 2020