AU GUST - FOTOGRAFIE

Expoziție online​

Victor Buzu pentru Au Gust Festival

Laureați / Laureate 2022

Subiect: Rădăcini

PREMIUL I

Paula StihiSuflet și Origini

Cine suntem noi? Care este rolul nostru în societate? Îl îndeplinim oare? Pământul, neamul, muzica, tradițiile sunt rădăcinile adâncite în sufletele noastre. În pozele mele am folosit ca subiect principal “mâna omului” care simbolizează munca fizică a moldoveanului. Excepție face poza cu numărul 05,  care este un autoportret prin care îmi exprim mândria de a fi cetățean al acestei țări. În pozele mele curge o istorie, o istorie a omului care se trezește dis de dimineața să lucreze pământul, pământul, pentru ca din asta își cumpara pâinea, care seara își potolește setea

cu un pahar de vin făcut cu propriile mâini și care în pofida faptului ca oboseala îl doboară, își alină sufletul cu un cântec. Noi suntem poporul care transformăm orice zi istovitoare într-o sărbătoare, pentru ca asta e plăcerea și mândria moldoveanului. O sa închei cu un răspuns la întrebările de mai sus. Suntem rodul neamului nostru și avem rolul de a ne mândri cu cine suntem, de unde venim și cine ne-a ajutat sa ajungem aici. Ultima întrebare rămâne fără răspuns aici, pentru ca tu, cititorule, ai obligația de a răspunde la ea singur și sincer. 

PREMIUL II

AnonimRădăcinile nu-s mereu ca-n cartea de biologie

Orice deținător al unor cunoștințe rudimentare din domeniul biologiei poate defini termenul „rădăcină” drept „organ al unei plante superioare prin care aceasta se fixează de sol și își absoarbe substanțele hrănitoare”. Totuși, ca ființe înzestrate cu luxul imaginației, putem asemui rădăcina cu o multitudine de alte lucruri, ba chiar să-i atribuim noi funcții. „Rădăcină” poate fi numit orice mijloc generator de sursă dătătoare de identitate. Pe scurt, „rădăcină” e orice lucru, om, eveniment, manifestare, fenomen care ne dă senzația de apartenență la o entitate mai complexă, la o forță mai măreață, la ceva ce putem numi memoria colectivă a  neamului nostru. 

Prin pozele mele, realizate în mod spontan și neplanificat în Chișinău, încerc să aduc în prim-plan atât elemente din semiotica tradițională, cât și spectrul larg a ceea ce înseamnă rădăcini: tradiții, familie, semeni, credință, modestie. A nega apartenența la o identitate colectivă înseamnă tăierea rădăcinilor. Dac-ar fi să schițăm imaginea unui copac cu organul său ce-i asigură viața, am obține de fapt o oglindire autentică a părții superioare a copacului și a celei ascunse în pământ. Rădăcinile cresc, ne hrănesc, se usucă, reînvie, ne urmăresc, ne copleșesc, ne iubesc. 

PREMIUL III

Colța Teoctista Mai aproape de rădăcini

Împreună ne putem mobiliza pentru a face lucruri frumoase și cel mai important, benefice pentru comunitate. Acest lucru a fost demonstrat în toamna anului curent de către o echipă de voluntari din Cărpineni, care s-a mobilizat pentru salubrizarea unei regiuni din localitate, precum și pentru plantarea unei regiuni intens poluate. La activitate au fost prezenți de la mic, la mare și cu certitudine, a fost  

implicare soldată cu succes și apreciată de către săteni, care acum au grijă ca acești pomi încă fragili, să aducă și să îmbogățească această lume cu oxigen, precum șj cu dorința de a rămâne aici, într-un mediu sigur, nepoluat. Viitorul generațiilor noastre este în mâinele noastre și trebuie să fim conștienți și să întreprindem acțiuni concrete! Avem prea puțin timp la dispoziție pentru a mai da greș!

MENȚIUNI 2022

Chirotoagă Mihaela – Karma

Niculescu Victoria – Umbra amintirilor

Cândva, când mai știam de unde pornesc rădăcinile sufletului meu, acest lăcaș era plin de viață, se auzea un zgomot plăcut, râsete de copii… Acum este părăsit, și urât. Dar când m-am dat mai aproape, am  simțit sub umbra amintirilor, cine sunt și de unde am venit…

Laureați / Laureate 2021

Subiect: Sămânță, o viață: de la origini până pe mesele noastre,
o explorare a spațiului agricultural.

PREMIUL I

Alexandrina Buza – Evouția unui bob de grâu

PREMIUL II

Ion Sclifos – Sămânța, fructul pământului

PREMIUL III

Maia Rotaru – Semințe de speranță

MENȚIUNI 2021

MENȚIUNE I

Mi se pare esențială comuniunea dintre generații, iar lucrul acesta de echipa, in natură, cu toți laolaltă cred ca e siguranța cea mai mare că valorile moștenite sunt transmise mai departe la cei mai mici. Sămânță de om cu Sămânță de natură, nasc generații cu valori sănătoase. Să poți să-i spui o vorbă de laudă viței de vie. Sămânța care e culeasă cu mult efort de fiecare în parte, e de fapt o pace inimaginabilă. Dacă se plantează și se culege, înseamnă că nu-i razboi, că e vreme de pace, înseamnă că Dumnezeu ne-a binecuvantat... Pace e atunci când ești singur pe deal cu tractorul și ești împăcat că ai ce culege...

MENȚIUNE III (încurajare)

Sint o tiritoare, din semința fac o floare, am culoare verde și mă cheamă Castravete.

MENȚIUNE II

Căci am primit o țară , în dar, ca moștenire, Pămînturi roditoare, munți, dealuri și câmpie, Cu ape cristaline, belșug de bogăție!